perjantai 30. kesäkuuta 2023

Taiteesta työtä -ensimmäinen puoli vuotta 2023

ALKUVUODEN 2023 niputus

Kesäkuun viimeisempiä työtehtäviä oli niputtaa Tiian ja Arin kanssa Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman viimeinen alkuvuosi 2023 yhteen, kun muut meikäläiset olivat jo kutakuinkin lomilla. Mitä ensi vuosi tuo tullessaan, se nähdään, mutta Orpon hallituksen leikkauslista on sitä luokkaa, että moniteräinen leikkuri uhkaa viedä lähes kaiken toiminnan tuista, vaikka jo nyt tekee hankalaa jatkaa toimintaa. Ainakin hyvin vaikeaa tulee olemaan ellei saada asiaamme Kuuluvammaksi!

Tänä vuonna ollaan toiminnasta leikattu jo 25% toimintatuista ja oikeat leikkaukset ovat vasta tulossa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan nyt tutkitaan muutosten aikaa, mutta saattaa olla niinkin, että homma muuttuu luopumisen ajaksi.
Jaana Nordlund, Me Itse ry:n valtakunnallinen puheenjohtaja ja alueellinen meikäläisten vaikuttamistoimija jäi jo ennen Juhannusta lomille, mutta Ari ja Tiia viime töikseen ennen kesälomaa niputtivat, mitä tänä vuonna on tapahtunut ja mitä ollaan saatu erityistaidetoiminnan kanssa aikaan.

Tammikuu 2023


Tammikuu oli jo pitkällä, ennen kuin saatiin MEKA TV ryhmätoiminta ja Satakunnan meikäläisten vaikuttamistoiminta käyntiin. Satakunnan meikäläiset olivat vuoden vaihteessa telakalla tuen puuttumisen vuoksi eikä Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman viimeinen toimintavuosi saanut alkuvuonna mistään tukea. Myös Jaanalta loppuivat palkkatyöt alueellisena työntekijänä STEA rahoituksen leikkausten vuoksi ja Jaana toimi koko kevään ajan pienellä palkkiokorvauksella. Huonompi asia oli se, että Jaana saanut enää toiminnalleen matkakorvauksia, joka rahoitti pahasti hänen alueellista työtään.


Tiia on jo aloittanut SEKKissä työharjoittelun heti alkuvuodesta, mutta Arilla oli pääosin vapaaehtoishommia ja Jaanan tllanteen lisäksi näytti ohjaaja Arinkin tilanne huonolta palkkatöiden suhteen. Ari ja Tiia aloittivat Satakunnan kokemustoiminnasta lyhytelokuvien tekemisen sarjan tekemällä Tiian elokuvan hänen kokemusasiantuntijuudesta; Älkää unohtako meitä. Samalla suunniteltiin ja tuotteistettiin koko sarjan tuotanto. Tehtiin myös paljon muutakin tuotesuunnittelua koulutuksen ja työnsaannin suhteen omalla riskillä ja toivottiin, että kyllä tästä vielä palkkakin saadaan.


STEAn leikkausten myötä Satakunnan meikäläiset menettivät Jaanasta alueellisen palkatun työntekijän, joten vapaaehtoisvoimin enimmäkseen mentiin taaksepäin ja taka-askelin eteenpäin katsoen. 


Kansalaisopistojen ryhmät käynnistyvät tammikuun puolesta välistä, mutta muuten vuoden alku näytti sangen kehnolta. Palkallisia työtunteja oli vähän, mutta Ari ja Tiia valmistelivat vuotta yltiöoptimistisesti, että saataisiin toiminta vielä käyntiin. 


Tiian summaus alkuvuodesta;


Nollabudjetilla ollaan aloitettu.

Työvuosi kuitenkin alkanut mukavasti 

Arin kanssa jo vuoden alusta lähtien.


Olemme tekemässä Satakunnan kokemustoiminnasta videosarjaa. 

Nyt olemme siitä tehneet demovideota

ja suunnitelleet niitä muiden videoita. 

Muusta ei ole vielä varmuutta.

Hanketoiminnan jatko selviää vasta

helmikuun puolessa välissä.


Tiia viikkomenujen kimpussa kirjaamassa toimintaa

Tammikuussa aloitettiin siis Satakunnan kokemustoiminta videoiden tuotteistaminen ja tuotanto, kansalaisopistoissa käynnistyi Merikarvian, Eurajoen, Tekunkorven, Ojantien TikTok ja animaatioryhmän, Mistelin Taidetestaamon, Tähtitaivaan, Monituotteen, Osallisuus teatterin, Kiukaisten ja Huittisten kansalaisopistotoiminta. Ahlaste tuupin 11 kausi alkoi. 18.1. oli Kokemustoiminta videoiden lanseeraustilaisuus ja Tiian videon ensi-esitys. Tukipiirin kanssa kokoustettiin yhteisiä suunnitelmia tehdessä. Porin mielenterveysyhdistys Hyviksen kanssa aloitettiin esittelyvideoden kuvaukset.

Tammikuun lopussa oli taas 120 meikäläistä Taiteesta työtä tekemässä alkuvuoden tuettomuudesta huolimatta. 
Helmikuu


Helmikuussa kaikki Taiteesta työtä -ryhmät pyöri täysillä ja kuukausi oikeastaan meni enimmäkseen kansalaisopistojen ryhmien kanssa. 


Helmikuun alku mentiin taas kokolailla nollabudjetilla. Siitä huolimatta MEKA TV ryhmillä, Arilla, Tiialla ja Jaanalla oli melkoisen hurja mediataitoviikko 6.-12.2.2023, johon osallistuttiin joka ryhmän kanssa.Aika hurja viikko oli, tutkikaas vaikka tästä lisää...


Helmikuussa koulutimme verkossa Tukiliitolle Sanataidepajaa sekä Tampereella Me Itse taustatukia työparimallista. Kävimme myös kuvaamassa Mielenterveysyhdistys Hyviksellä heille esittelyvideota.


Helmikuussa oli myös talviloma, joten palkallisesti helmikuukin oli hyvin hyvin niukka, kun lomistakaan ei makseta enää kenellekään meikäläisille eikä ohjaajille korvauksia. Loma tuli raskaan ja epävarman alkuvuoden jälkeen kuitenkin tarpeeseen.


Helmikuussa tuli myös tukipäätökset Taikelta, saatiin Tukiliiton alueellinen tuki Satakunnan meikäläisten Me Itse toiminnalle. Ainakin siitä tuli varmuus, että toimintaa pystyttään järjestämään koko vuosi ja saadaan viimeinenkin Taiteesta työtä - hankkeen vuosi kunnialla loppuun, vaikkakin vajaalla tuella. Viime vuoden tuista oli leikattu 25% pois, joten tiukkaa ja niukkaa tulee olemaan. Nyt kuitenkin tuen niukkuudesta huolimatta keskittyä taas työntekoon ja toimintaan.

Maaliskuu


Maaliskuussa saatiin vihdoin 5. Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman toiminta käyntiin 20 tunnin viikkonopeudella. Kurssit toimivat ja työ oli vihdoin kokopäivästä ohjaajallekin. Tueton alkuvuosi oli saanut kaikki hommat sumaantumaan, joten tehtävää olisi ollut isommallekin porukalle.


3.3. järjestimme ensitöiksemme Kuuluvammaksi vaalitilaisuuden Porissa kansanedustaja ehdokkaille.


Maalikuun päätapahtuma

Jaanan kokemustoiminta video Me Itse vaikutamme kuvattiin. Tukiliitolta saatiin myös pientä palkkatukea kokemustoiminta videoiden tuotekehittelyyn, joka tuli tosi tarpeeseen.


Ryhmien kanssa suunniteltiin kesätoimintaa, jonka nyt mahdollisti Tukiliiton alueellinen tuki. Katse on taas tulevassa, vaikkakin monet ryhmät valmistauvat omien historiikkien tekemisiin. Porin, Merikarvian ja Eurajoen ryhmillä on ensi vuonna 30 toiminnan vuotisjuhlavuosi ja tätä juhlavuotta nyt valmistellaan eri puolilla Satakuntaa.


Jaana Me Itse puheenjohtajana osallistui Me Itse ry:n vuosikokoukseen tietysti, mutta vain yhdellä Satakunnan meikäläisten osallisessa oli varaa osallistua vuosikokoukseen. Se kuvastaa hyvin Satakunnan toiminnan mahdollisuuksia osallistua valtakunnalliseen kehittämiseen.

Huhtikuu

Huhtikuussa kansalaisopistokausi päättyi ja eteenpäin mentiin 20 tunnin viikkovauhdilla sekä muutaman tilaustyön voimalla. Kokemustoiminta videoiden tekeminen eteni Arin ja Tiian vetäminä. Tulevaisuuden pajapäiviä pidettiin siellä ja täällä.


4.4. pidettiin Osallisuus teatterin 5 vuotis Kuuluvammaksi juhlakonsertti.


Huhtikuun päätapahtuma

17.4. kokoontui Satakunnan meikäläisten puheenjohtajat sekä Taiteesta työtä ohjausryhmä pohtimaan tulevia. 


18.4. pohdittiin Osallisuus teatterin ja Porin meikäläisten tulevaisuutta.


Kansalaisopistokauden päättyessä tehtiin ensin alueellisia päätöksiä, vedettiin Tiistaitiimissä etäyhteyksien kanssa yhteisiä linjanvetoja ja valmistauduttiin kesäkauteen.


Kun työtunteja oli vain 20 viikossa, niin Tiia iloitsi siitä, että puolet tarpeellisesta tuli tehtyä ja Ari murehti sitä, että puolet tarpeellisesta jäi tekemättä.


Jaanankin työasiat selkiintyivät kevään mittaan, joten 3 puurtajan voimalla edettiin kuutena päivänä viikossa, vaikka varsinaisia palkallisia työtunteja oli vain vähän.


Toukokuu

Toukokuu oli pajapäivien ja kesätapamisten aikaa. Rahahakemuksista tuli vain lunta tupaan, joten uusien hakujen kautta piti sitten taas yrittää.


Toukokuun alussa meillä keikka ja musiikki pajapäivät Vantaalla.


Huittisissa osallistuttiin Huittisen hulluun yöhön.


Merikarvialla järjestettiin kesätapaaminen.


Rekitaipalejärvellä kuvattiin kokemustoimta videota.


Kankaanpään pajapäivistä pidettiin ensimmäinen.


Toukokuun lopulla pidimme monituoteessa Sahalaistenkadulla

pihajuhlat.


Asiat etenivät.


Kesäkuu

Kesäkuu meni kaksijakoisesti, toimintaa, tapahtumia oli suunniteltu, mutta uuden hallituksen hallitusohjelma aiheutti suurta päänvaivaa, pystytäänkö enää toimintaa jatkamaan 2024 moniteräisen leikkurin heiluessa kuin hullu viikatemies tulevaisuuden kehittämisen kanssa. Tulevat leikkaukset kolmannesta sektorista, järkestötoiminnasta, STEAn leikkaukset, vapaan sivistyksen koulutuksen ja kulttuurin leikkaukset vievät tulevaisuudelta pohjaa. Tällä hetkellä on täysin epävarmaa, pystytäänkö toimintaa jatkamaan laisinkaan vuonna 2024.


Yksi suurimpia pettymyksiä oli vammapalvelulain siirtäminen säästösyistäPajapäiviä ja keikkoja oli taas mukavasti.

- 3.6. Kiukainen

- 9.-10.6. Huittisten ilmaisutaidon pajapäivät. Saatiin pajapäiviltä Joonas Hietasen hieno juttu julkaistua Vernerissä

- 12.6. Merikarvian kesätapaaminen

- 13.6. Osallisuus teatteri Satasirkuksessa

- 17.6. Eurajoen tapaamispäivä

- 20.6. Kuuluvammaksi keikka aurinkomestassa

- 28.-29.6. Pajapäivät Merikarvialla


Hienoa oli myös, että saatiin vihdoin myös Tiian luontopolkusarja julkaistua. Kokemustoimintavideoista on nyt myös 4 tehty ja palaute on ollut todella hyvää.


Paljon jäi tekemättä, elokuussa tulee lähes 20 lyhytelokuva editointisuma heti alkuunsa, mutta nyt epävarmuutta täynnä olleen alkuvuoden jälkeen pitää hengähtää, jotta syyskaudella jaksetaan taas entistäkin isompien haasteiden kanssa.


Sinne siis näin meni tiivistettynä alkuvuosi 2023.


Hyvää kesää kaikille toivottaa Ari ja Tiia puolivuotisrapsan merkeissä


Lomille heinäkuussa
Puolivuotisrapsan kokosi
Tiia Takala
ja Ari Impola 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti