keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Taide ja kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä Suomi Areenalla

Kokemustoimija ja Osallisuus teatterin yhteistövastaava Tiia Takala kommentoi Suomi Areenen yhtä keskustelua näin, jonka hän koki omakohtaisesti tärkeäksi.

Suoratoistona MTV kanavalta Suomi Areenalta 28.6.2023

Katsoimme Suomi Areenasta keskustelutilaisuuden Taide ja kulttuuri hyvinvoinnin sekä terveyden edistäjänä. Autismisäätiö on toteuttanut taide- ja kulttuuritoimintaa osana palveluita ja tätä toimintaa sekä toiminnan merkityksiä haluttiin tuoda keskusteluissa esille.

Tässä keskustelussa oli neljä panelistia. 

Minusta tässä tuli hyvin esiin myös taiteen ja kulttuurin itse tekeminen, ei vain kohteena oleminen. Se, miten taide- ja kulttuuritoiminnalla saa ystäviä sekä itseilmaisun merkitys. Kuitenkaan se ei tullut kauheasti esiin näillä asiolla voidaan edistää yhteisiä asioita. Myös taiteen ja kulttuurin kokeminen oli hyvin esillä. Se, että kulttuurin ammattilaiset voisivat tehdä kulttuuritoimintaa sosiaalipalveluissa.


Sekin tuli tässä keskustelussa ilmi, että on tärkeää tulla kuulluksi, nähdyksi ja vakavasti otetuksi. Parempi sana olisi minun mielestäni ollut tosissaan kuin vakavissaan. 


Taide ja Kulttuuritoiminta lisää osallisuuden ja pystyvyyden tunnetta erityistä tukea tarvitsevilla ihmisillä.


Paneelissa tuli esille se, että on tärkeää löytää oman juttunsa kokeilemalla
erilaisia tapoja tehdä kulttuuria ja taidetta.


Teen luovaan kulttuurityötä esimerkiksi kirjoittamalla. Olen Osallisuus teatterissa. Siellä minulle tärkeää tehdä ryhmän yhteisiä asioita ja yhdessä asioita muiden teatterilaisten kanssa näkyvämmäksi ja kuuluvammaksi,


Viime vuonna mahdollistimme monelle Tukiliiton Näkyvämmäksi koulutuksen kautta Länsi-Suomeen ja pääkaupunkiseudun alueelle mahdollisuuden kokeilevaan kulttuuritoimintaa elokuvan, teatterin, musiikin, animaation, valokuvauksen ja sanataiteen keinoin. Aiheet, joita toimme näkyvämmäksi, oli porukan omia yhteisiä asioita.


Tällaisia juttuja olisi helppo tehdä lisää, ainoa ongelma raha. Rahoittajat eivät ymmärrä tämän toiminnan tärkeyttä ja sitä, että se tarvitsee toimiakseen rahoitusta. 



Tiia Takala


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti