sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Merikarvian meikäläisten mediataitoviikon pohdintaa

Meillä ei ole Mediataitoviikolla kurssia, mutta haluamme kertoa meidän mediataidoistamme tällä viikolla.

Mekin osallistuimme Mediataitoviikolla

Meidän Merikarvian kansalaisopiston erityisryhmien mediapiirin kurssi alkoi tämän 2023 vuoden alussa ja kokoonnumme joka toinen viikko. Meidän on tarkoitus tehdä historiikkiä meidän menneiltä vuosikymmeniltä. Historiikkiä tulee olemaan paljon.

Kerromme aina kurssin alussa kuulumiset, mitä on viikkoina tapahtunut. Pidämme kokouksiakin vähintään kerran kuukaudessa, että pysymme ajantasalla asioista.

Välillä otamme etäyhteyden muihinkin ryhmiin ja henkilöihin. Haemme myöskin apurahojakin meidän toimintaamme ja elokuvaleireihin.

Kävimme yhtenä vuotena koulullakin näyttämässä meidän tekemiä elokuviakin ja saimme kiitosta paljon.

Meidän tekemiä elokuvia on palkittu eri tilaisuuksissa. 

Meidän ryhmän jäsenillä on kaikilla erilaisia tehtäviä. Minä kirjoitan blogeja, pidän puheita. Muut tekevät animaatioita ja kuvaavat. 

Tutustuimme vikkeihin Mediataitoviikolla

Mitä on mediataitoviikko? 

Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Kavi on julkaissut polkuja uusiin mediailmiöihin -sarjan, joissa uusia mediailmiöitä selitetään selkeästi ja ymmärrettävästi.

Sarja sisältää kustakin ilmiöstä tekstin ja asiantuntijavideon.  Monipuolinen mediataitopiirakka havainnollistaa aikuisten tarvitsemien mediataitojen moninaista kokonaisuutta, joka koostuu tulkintataidoista, käyttötaidoista, luovista taidoista, vuorovaikutustaidoista ja turvataidoista. 

Normipäivä Merikarvian mediaryhmällä

Digitaaliseen osaamiseen kuuluu kestävyysosaaminen,  opetushallituksen kestävyyskasvatuksen kehittämishankkeen ja uudet lukutaidot-kehittämisohjelman laatimat aineistot ja tehtävät ovat hyvä pohja pohdinnoille ja keskustelulle.

Opas on laadittu auttamaan jokaista asiasta kiinnostunutta päivittämään tietojaan, taitojaan ja asenteitaan verkkoympäristössä toimimisessa. 

Kavin asiaa mediakasvatuksesta-kanavalta YouTubesta löytyy koulutusvideoita ja luentotaltiointeja, videotietoiskuja ja webinaarisarja. Se on maksuton sarja, jonka sisältö on suunniteltu auttamaan ohjaamisen parissa työskenteleviä ammattilaisia lappilaisissa järjestöissä, kunnissa ja vapaan sivistystyön parissa. Teemoina on digitaidot ja niiden ohjaaminen, asiakkaan kohtaaminen, pelillisyys, yksityisyyden suoja ohjaussuhteessa, ikäystävälliset oppimisympäristöt sekä kentän kuulumiset ja käyttäjäkokemukset.

Selkokielestä hyötyvät kaikki

Tärkeää on digipalveluiden saavutettavuus ja selkeä kielenkäyttö. 

Kavin aikamatkaajat materiaalin avulla voi jokainen tutustua internetiin ja ottaa haltuun sen perustoimintoja. Tehtävissä etsitään omasta elinympäristöä kuvaava vanha valokuva ja verrataan sitä uuteen kuvaan samasta paikasta ja samalla tutustutaan erilaisiin kuvahakuihin.    

Mediataitokoulussa voi tutustua isompiin oppimiskokonaisuuksiin tai yksittäisiin tehtäviin, suorittaa kursseja ja saada kurssitodistuksen. Mediataitokoulu kokoaa yhteen materiaaleja niin menneiltä kuin tulevalta mediataitoviikoilta sekä paljon muuta sisältöä.

Meillä on vielä paljon opittavaa, ennen kuin meidänkin Merikarvian mediatoiminta täyttää ensi vuonna 30 vuotta.

Koosteen kokosi Marko Fagerroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti