sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Joskus vuonna 1999

Ensimmäinen KeViKe animaatiokurssi kehitysvammaisille järjestettiin 14.-15.12.1999 Ravaninkodossa Ulvilassa. Tuolloin kuvattiin kahta animaatiota, enimmäkseen henkilökunnan voimin Meillä on vielä mahdollisuus sekä toinen Ravaninkodon salatut elämät kokonaan kehitysvammaisten omin toimin.

Apua animaatiokurssille saatiin Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksesta ja Porin Videooteilta. Sieltä saatiin animaatiopöytä lainaksi ja koulutusapua.


Ravaninkodon salatuissa elämissä oli ideoinnissa oli mukana melkein koko Ravaninkodon väki. Tarinassa on ripaus totta, mutta esimerkiksi hahmojen äänet ja tarinat olivat muiden. Ja osa tietty oli keksittyäkin. On totta, että Ravaninkodon pihassa oli joskus peräkärry, mutta ei sillä ihan oikeasti humalaisia pupissakävijöitä haettu.

Meillä on vielä mahdollisuus sekä Ravaninkodon salatut elämät valmistuivat siis vuonna 1999, 15 vuotta sitten, vaikkakin ne julkaistiin virallisesti vasta Tampereen filkkareilla yhteydessä järjestetyillä Tähdenlennoilla 7.3.2000.

Molemmat animaatiot laitettiin Tähdenlentoja elokuvakilpailuun. Kilpailussa oli siis mukana kaksi animaatiota ja tästä innostuneena Tähdenlennoille järjestettiin seuraavina vuosina oma animaatio kilpailusarja, jotta saataisiin tämä työskentelytapa leviämään paremmin kehitysvammahuoltoon.

Ravaninkodon salatut elämät on esitetty myös joskus valtakunnan verkossa muistaakseni mm. A-studiossa.

Tässäpä teille vielä faktat tekijöistä.

Ravaninkodon salatut elämät


  • Ideointi, käsikirjoitus ja (itse)ohjaus – Maija-Liisa Riento, Helli Taimi, Inka Kuusinen, Matti Pörhösuo, Matti Haasiosalo, Keijo Nikula, Sisko Pajunen, Paula Nikula, Anni Lähdeaho, Paula Nikula, Elina Alhonpää ja Jari Nurmi
  • Piirrokset ja animaatiohahmojen toteutus Maija-Liisa Riento ja Helli Taimi
  • Animaatiokuvaus Maija-Liisa Riento
  • Kasvokuvaukset Inka Kuusinen ja Elina Alhonpää
  • Äänimaailma Inka Kuusinen, Elina Alhonpää, Sami Virta, Matti Pörhösuo, Matti Haasiosalo ja Maija-Liisa Riento
  • Tuotanto MEKA TV Ravaninkoto, Ulvila
  • Kiitos SEKK, Porin Videootit, Maikki Kantola, Marja-Leena Järvinen, Eeva-Liisa Husu


Mainitut videot tuotettu Alfred Kordelinin säätiön, Satakunnan erityishuoltopiirin ja Ravaninkodon asuntolan tuella. Editoinnin eri työryhmien kanssa toteutti Ari Impola ja Marko Moisander. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti