maanantai 2. syyskuuta 2024

Hyvä elämä syyskuun ensimmäisenä tiistaina 2024

Tänään muuan taustatukireppana Impola ajatteli taas kirjata, mitä meikäläisten työelämään näin normaalina tiistaina 3.9.2024 kuuluu. Kirjataan tänä sitten pitkin päivää tänne, kunnes työpäivä päättyy.

Päivän pohdinnan aiheet

Taustatukireppana Impolan herätyskello oli asetettu soimaan kello 6:00, mutta tavanomaiseen tapaan Impola heräsi ennen kellonsoittoa 5:54. 

Ensimmäinen tunti menee heräilyyn ja itsensä keräilyyn. Parinkahvikupin, huonojen uutisten seuraamisen, päivän aikatauluttamisen ja työasioiden päässä järjestelyiden jälkeen alkaa taas päivän aherrus työlistaa selaamalla. 89 tehtävästä 63 on kerääntynyt ja siirtynyt tälle päivälle, joten karsintaa tarvitaan, jotta ehditään kaikki pakolliset tekemään.

Raa´an tehtävälista karsinnan jälkeen päivälle enää vain 39 tehtävää, kun siirsi kaikki editoinnit ja muut vähemmän kiireiset hommat eteenpäin. Tästä päivä alkaa.

Suunnitelmissa on Impolan taksilla Jaanan haku Monituotteen teatteripäivään, jossa treenataan museonäyttelyn ohjelmaa sekä KeMut tapahtuman settiä muun tohinan ohessa. SEKKissä pitää jossain vaiheessa käydä hakemassa illan Tiistaitiimi kamat, Jaana heitetään kotio, kaupassa pitää käydä ja illalla alkaa sitten förskottina Eurajoen meikäläisten toiminta. Päivän Tiistaitiimikin hoidetaan Eurajoelta käsin tänään. Muuten sitten koitetaan järjestää ensi viikon museonäyttelyn avajaisia, kutsuja sun muita 39 päivän työtehtävää.

Työhuoneelle 39 minuuttia suunniteltua myöhemmin, joten päivän minuutti aikataulun kiriminen alkaa. Normaalisti alkaa taas tappeleminen Microsoft ohjelmien kanssa, jotka eivät suostu toimimaan niin kuin mainosmiehet ja -naiset lupaavat. Uudelleen käynnistyksiä tarvitaan taas roppakaupalla. 

Sitten sähköpostin lukuun. Apurahavinkkejä tuli taas kokolailla, joita pitää tutkia, kun ensi vuoden rahatilanne on vielä kutakuinkin nollissa. Mutta tämä myöhemmin vähemmällä kiireellä. Nyt eilisen päivän töiden varmuuskopiointia, nettisivupäivitys, näyttelykutsu, valokuvien hakua päivän tiedotteisiin ja samalla vanhojen tarpeettomien kuvien hävitystä. 

Sitten tulee kiire lähtöön kello 8:13. Lähtö siis 7 minuutin kuluttua.

KeMut keikan juonto-osuudet työn alla

Päivä jatkuu nyt 9:23 Monituotteessa. Impolankodosta lähdetiin 11 minuuttia myöhässä, Jaana napattiin Ulvilasta kyytiin 7 minuuttia myöhässä ja Monituotteessa oltiin enää 3 minuuttia myöhässä. Nyt mennään taas minuuttiaikataulussa kiinni. 

Odotellessa viimeisten teatterilaisten kuljetuksia kamat on roudattu ja levitetty käyttöä ajatallen. Eija, Jaana ja Tiia tekevät KeMut juontoja. Pian tulee ohjaaja Milla ja sitten aloitetaan tositoimiin.

Päivän ohjelmassa on pitää harjoitukset Osallisuuden jäljillä näyttelyyn sekä iltapäivällä treenataan musiikit juontoineen KeMut tapahtumaan. Siinä sivussa sitten kaikki muut. 

Teatterin alkulämmittelyssä harjoiteltiin peukalon pyöritystä

Alkulämmittelyn jälkeen sovittiin 10.9. matka- ja ruokajärjestelyt ja alettiin treenaamaan. Juontojen käsikirjoitus meni kokonaan uusiks ja kaaos oli muutenkin hirvittävä, jonka me tuttuun tapaamme selätettiin luovasti ja paremmiksi suunnitelmiksi eteenpäin. Saatiin pari puhujaa siinä sivussa järjestettyä. Avajaisohjelma on vielä täysin sekaisin, mutta siitä tulee hieno.

Ruokatunnilla Ari kävi SEKKissä hoitamassa asioita ja hakemassa iltatapaamisen kamat. Kiirettä siis pitää.

Impolan päivän lounas

12:01 treenit jatkuu Monituotteessa. Nyt treenataan KeMut tapahtuman juontoja ja musiikkia. 

13:02 treenit treenattu. KeMut juonnoista tulee hyvät ja treenattiin vähän muutakin. Seuraavaksi sitten vaan keikalle.

Jaana kotiin, kauppaan hakemaan illan sapuskat ja pieni huili ennen Eurajoelle lähtöä.

Ari ja Tiia Eurajoella kello 17:00 sovittuun aikaan. Ensin tehtiin lämpimät voileivät ja sitten kokoonnuttiin Tiistaitiimissä muiden Satakunnan meikäläisten kanssa. 15 meikäläistä osallistui tällä kertaa ja paljon asioita käsiteltiin ja jopa päätettiin. Tiistaitiimi on osa HYVÄ ELÄMÄ -ohjausryhmää, joten asiat etenivät taas mukavasti.

Kotona 20:22. Päättyi se sitten tämäkin työpäivä, kun auto vielä tyhjennettiin kulkukamoista. Huomenna sitten museoon näyttelyä rakentamaan, joten puuhaa riittää huomennakin.

Luopumisen aikana

Taustatukireppana jäädessä pois aktiivityöelämästä vuoden lopussa, pitää luopua monesta asiasta. Mistäs tänään pystytään luopumaan?
  • 2011 perustettu Ahlaste tuupi aloittaa ilman yhtä Impolaa ja saa ohjaajaksi uuden Impolan. Toivottavasti homma jatkuu
  • Vasemmalla kädellä poistettu noin 30 turhaa valokuvaa
  • Päätettiin Tiistaitiimissä alustavasti luopua TikTok kanavasta. Muutettiin kanava yksityiseksi ensin, kun kuullaan muiden mielipiteitä.
  • Tiistaitiimissä päätettiin luopua Twitter/X palvelusta. Ei anna meikäläisille mitään eikä tavoita kohderyhmiä.
  • Linked palvelu ei ole antanyt yhtään mitään, ei töitä eikä uusia verkostoitumisia, joten tästäkin luovutaan.

sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Impolan normityöpäivä

Viime viikolla seurasin työparini Tiian kanssa, mitä meidän normityöpäivään kuului. Tänään ajattelin vähän kirjata, mitä minun omaan normityöpäivään kuuluu. Laiskat ne töitään luottelee, mutta vähät siitä, tällainen on minun päiväni, kutakuinkin normimaanantai.

Impolan normipäivä

Impolan normityöpäivä maanantaina 2.9.20204

Kello oli soimassa 6:00, mutta heräsin jo 4:55 ison rattaan pyöriessä päässä. Viikonloppu meni luumuillessa omien vapaapäiväpuuhien kanssa, joten se sitten kostautui aikaisella aamuherätyksellä, kun keskeneräiset ja myöhässä olevat työtehtävät tulivat ilkkumaan sängynlaidalle.

Aamun ensimmäinen puolitoista tuntia menee herätessä ja koittaessa järjestää jonkin lajin ajanhallintaa, miten ihmeessä kaiken ehtii taas tänään tekemään ja mitä pitää jättää tekemättä. Vasemmalla kädellä pientä kotisiivousta ja viime viikon kulkutavaroiden järjestelyä, heräilyä ja tehtävälistan tutkimista on tarjolla aamupalaksi kahvin kera. Työkone temppuilee taas ja käynnistyi oikein vasta toisella yrittämällä. Tuntuu kyllä vähän siltä, että olisi koko Impola tarvinnut käynnistää uudestaan, sen verran tahmealta tuntuu taas päivän töihin alkaminen.

Katsotaanpas ensin, mistä tämän päivä palkka tulee tälle freelancer-reppanalle. Aamun tunnit menee omaksi räpeltämiseksi, kun pitää saada päivä hallintaan. Aamukahvinjuonnista ei kukaan valitettavasti maksa minulle palkkaa, kun saan palkkaa vain tehdyistä työtunneista. Se on näitä freelancer työn huonoja puolia.

Suurin työsarka on Osallisuuden jäljillä Satakunnan museon näyttelyn rakentaminen ja kaikki siihen liittyvä oheistyö. Pahasti jälkijunassa tullaan. Tästä työstä tuki tulee Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahastolta, jonka turvin pystyn tekemään nyt puolipäivätyötä näyttelyn rakentamisen kanssa. Tänään tosin taitaa mennä kokopäivätyöksi.

Vuoden suurin urakka on niputtaa tämä näyttely 


Toinen työnantaja on Me Itse ja Satakunnan meikäläiset, jonka Satakunnan hyvinvointialueen järjestötuen tukemana mennään tänään Kankaanpäähän Jaanan kanssa suunnittelemaan Pörriäisten kanssa loppuvuoden tapahtumat.

Päivän kolmas työnantaja on MEKA TV ja Työhuone Impola, joista en varsinaista palkkaa saa, vaikka se työllistää ja ahdistaa eniten kaikkien keskeneräisten hommien kanssa.

Päivän ensimmäiset uutiset on katsottu, päänuppia järjestelty ja nyt omien hommien pariin kaksin käsin.

Aikataulullisesti päivä menee ennakoiden suunnitellusti näin; 6:00 herätys (heräsin kyllä jo 4:55), 7:00 työhuoneelle 8:45 SEKKiin, jossa työpäivä Tiian kanssa alkaa 9:00, aamupäivällä mitä ehditään, 11:00 ruokailu, 12:00 Rajalan Pertti tulee SEKKiin katsomaan näyttelyn sisältöä, jotta osaa tehdä avajaispuheen, 14:00 kotitoimistolle pikapikaa, 15:10 Jaanaa hakemaan ja Kankaanpäähän 16:30 Pörriäisten kokoukseen 18:00 kohti kotia ja noin 19:30 kotitoimistolle päättämään päivän tehtävät. 

Sitten työlista; 90 tehtävän työlistasta tälle päivälle on siirtynyt viime viikolta 64 työtehtävää. Oletettavasti pystyn tekemään noin 20 rutiinitehtävää tai muuta hommaa tänään, mutta työlista ei lyhene kuin vain tämän päivän osalta sen verran, että saa siirrettyä mahdottomat tehtävät huomiseen.

Näin. Ennen kuin aloitin päivän työt, sain tehtävälistani karsittua niin, että päivälle on enää vain 40 tehtävää tehtävänä. Nyt kello 7:00 Työhuone Impolaan, jossa työkone aukesi oikein toisella yrittämällä. 

Päivän merkintöjä vasemmalla kädellä

7:30 pääsin työhuoneelle vasta puoli tuntia suunniteltua myöhemmin. Päivä alkaa varmuuskopioinnilla, sähköpostien luvulla, nettisivujen päivityksillä ja päivän paperien metsästämisellä sekä allakoiden päivittämisellä.

8:36 kuukausiennuste tehty, allakat päivitetty, syyskuun suunnitelmat ajan tasalla, sitten vain tekemään, Ensin pakataan autoon kaikki päivän kamat.

SEKKissä täsmälleen 9:00. Työpäivä Tiian kanssa alkoi pikapalaverilla tämän päivä ja viikon töistä. Tiian Chromebook jossain hukassa ja toiselta työkoneelta kaikki käyttikset ja salasanat ihan sekaisin. Tekniikka haraa taas totuttuun tapaan kaikin tavoin vastaan.

Viime aikaiset Microsoftin päivitykset ovat taas tehneet työelämän tavattoman hankalaksi ja toimimattomaksi. Homman tekee myös se vaikeaksi, että SEKKin toiminnanjohtaja joutui pakkolomille umpisurkean taloudellisen tilanteen ja toimintatukien leikkausten vuoksi, ja hänen työpanostaan olisi tarvittu ehdottomasti. Toivotamme hornan tuuttiin OproPurran hallituksen, ehkä tällä manauksella saamme sitten jostain voimaa yrittää kaikista epätoivoisista tulevaisuuden näkymistä huolimatta.

Tiia sai heti 20 minuutin jälkeen oman tietokoneensa auki ja alkoi tehdä viikkomenua. Minä taas koitan päästä omiin hommiini käsiksi kello 9:30.

Kello 11:11 Tiia lähti tekemään ruokaa, kun oli saanut viikkomenun valmiiksi ja oikolukenut minun lehdistöinfon tekstit. Oma lehdistötiedotteen info siis tehty. Hommat etenee vaikka hitaasti kiirehtien. Nyt ruokailun ohessa laittamaan videotykin ja päivän esitysmateriaalin näyttelystä esille.

Ruokana oli hernekeittoa, vanhoja varastoja, kun ei olla muilta kiireiltä ehditty kauppaan.

Rajalan Pertti kävi ja käytiin antoisaa keskustelua 4 vuosikymmenen aikana toteutuneesta toiminnasta. 45 minuutissa oltiin käyty kutakuinkin koko historia läpi ja kuulemme sitten 10.9. Satakunnan museolla, miten Pertti tiivistää homman.

12:45 Tiia keittää iltapäiväkahvit ja hengähdetään muutama syvähengitys hyvän palaverin jälkeen ennen seuraavia tehtäviä. Huomiseksi pitää saada vähän käsisrunkoa näyttelyn avajaisiin Osallisuus teatterille, jotta tiedetään, mitä harjoitellaan. 

Tiian kanssa käytiin vielä tulevia käsiksiä läpi ja suunniteltiin tulevia, mutta paljoa ei tällä kertaa saatu aikaan.

Sitten pieni tunnin hengähdyshetki ja tauko kotona. Muutama tulostus iltapäivällä tehdyistä suunnitelmista ja baanalle taas hakemaan Jaana Kankaanpäähän. 15:10 lähtö kotoa 15:30 Jaana mukaan 16:30 Kankaanpää. Paluumatkalla palautepalaveria, keikkojen ja huomisten treenien suunnittelua.

Pieni iltarapsa vielä työpäivän päätteeksi. Kankaanpäässä käytiin Jaanan kanssa tapaamassa Pörriäisiä ja sovittiin loppuvuoden ohjelmasta. 

Kotimatkalla käytiin vielä Jaanan ja Tiian kanssa kauppamatkalla, jonka aikana tehtiin käsistä KeMujen juontoihin ja sovittiin vähän muitakin huomisten treenien asioita.

Vähän kalliiksi kävi kauppareissu, Tiian ja minun 2 viikon eli 8 päivän lounastyösapuskat maksoi yhteensä peräti 11 euroa ja 45 senttiä. Jostain muusta sitten täytyy säästää. 

KeMut keikka odottaa jo ihan ovella

Kotona kello 20:01. Näin meni Impolan normimaanantai.

Juttuun liittyviä linkkejä