MEKA TV 31 luukkuisessa joulukalenterissa muistellaan vuotta 1995 ja pohditaan kansalaisopistojen merkitystä vapaan sivistystyön kehittämisen kannalta.
Vapaata sivistystoimintaa
Tänään sunnuntaina pitäisi olla vapaapäivä, niinkuin enimmäkseen onkin. MEKA TV viikko on talvisin ja syksyisin melkein aina 6 päiväinen työviikko kansalaisopistoissa.
Porin seudun kansalaisopiston Osallisuus teatteri osallistuu |
MEKA TV toiminnalta puuttuu perusturva ja -rahoitus kokonaan, joten joka ikinen vuosi on kerättävä tuki toimintaan jostain aina uudestaan ja uudestaan. Yksi merkittävä tukijalka on 1994 lähtien ollut kansalaisopistojen vapaa sivistystoiminta, jonka avulla ryhmät ovat voineen kokoontua ja kehittää toimintaansa.
Vapaan sivistystyön koulutuksella edistetään yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta. Koulutuksen tavoitteena on edistää myös ihmisten monipuolista kehittymistä ja hyvinvointia.
Ja tätähän meidän toiminta juuri onkin.
Kansalaisopistot kattavat tällä erää noin 1/4 osaa koko MEKA TV toiminnasta. Muut tulot toimintaa tulevat erilaisista apurahoista, tilaustöistä ja hankkeista.
Kansalaisopisto toiminta alkoi 1994 Ulvilan, Merikarvia ja Äetsän kansalaisopistoissa. Näistä Merikarvian opisto ryhmä toimii edelleen ja on todennäköisesti maailman pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut kehitysvammaisten elokuvaryhmä. Lähes 100 lyhytelokuvaa tuo mainio ryhmä onkin sitten kolmen vuosikymmenen aikana tuottanut.
Tällä hetkellä elokuva- ja sosiaalisten mediataitojen kursseja järjestetään Merikarvian, Otsolan, Porin seudun ja Sataopiston kansalaisopistossa Eurassa, Eurajoella, Huittisissa, Porissa ja Merikarvialla yhteensä kymmenen kurssin voimin.
Kursseilla opiskellaan elokuvien, median ja muun erityistaidetoiminnan lisäksi yhteiskunnallista kokemustoimintaa. Yhteisöllisyys on meidän juttu kaikilla näillä kursseilla keskeisin asia.
1995 alkoi KeViKen viestintäprojekti
1994 loppuvuodesta oltiin kusi sukassa, että joudutaanko lopettamaan koko toiminta tuen puutteeseen. Ryhmät olivat suunnitelleet jo KeViKen Kääntöpiiri 1992-1994 hankkeen jälkeen uutta KeViKen viestintäprojektia, mutta mikään hyvä hanke ei tuntunut ottavan tuulta siipien alle lukuunottamatta noita kansalaisopistojen toimintoja. Sitten alkoi 1995 tapahtua.
KeViKe sai Opetusministeriön Keppi-projektista tukea ohjaajan palkkaamiseen, sitten saatiin tukea Satakuntaliitolta, Kehitysvammaliitolta ja Satakunnan erityishuoltopiirin lahjoitusrahastosta sen verran tukea, että toiminta oli taas vuodeksi turvattua.
Vuosi olikin sitten vauhdikas 16 erityishuoltopiirin toimintayksikön mediaryhmien kanssa. Kovin montaa elokuvaa ei tehty, vain 4, mutta kaikkea muuta tehtiin sitäkin enemmän.
Opiskeltiin tietotekniikkaa, kirjoitettiin koulutusoppaita, käytiin Tallinnassa kuvaamassa, tehtiin näyttelyitä, aloitettiin tekemään paikallis televisio ohjelmia Rauma TV:lle, tehtiin esitysgrafiikkaa, 3 lehteä, lehtiartikkelin Onko se UFO - Videotornadoon juttu kehitysvammaisten elokuvatoiminnasta, 3 viestintäleiriä järjestettiin, osallistuttiin Rovaniemellä Ruska -95 tapahtumaan, oltiin mukana SEKKin ja Porin Videoottien hallituksessa ja kehitettiin ryhmien kanssa viestintäprojektia urakalla. Maailma kaikista taloudellisista lamoista huolimatta näytti kohtuullisen hyvältä, saimme kehittää itseämme ja oppia uusia asioita yhdessä toinen toisiltamme oppien intoa puhkuen.
Opistotoiminnan merkitys meille
Kansalaisopistot ovat olleet kehitysvammaisille sekä muille erityistä tukea tarvitseville oppijoille henkireikä, varsinkin silloin, kun muuta tukea ei ole ollut tarpeeksi. Henkihievereissäkin ollaan toimintaa pystytty kehittämään opistojen kautta.
Opistotyössä emme tosin pysty näyttämään osaamistamme, joten tarvitaan aina jokin hanke tai suunnitelma, jotta voimme tehdä elokuvat loppuun ja näyttää niitä muulle maailmalle. Opistotunteina suunnitellaan, opitaan vuorovaikutustaitoja, mutta miksi opiskelisimme, jos emme kokemustoimijoina pääsisi ikinä näyttämään taitojamme.
Tärkeitä ovat myös opintosetelit meidän porukoille. MEKA TV kursseille osallistuvat noin 120 opiskelijaa vuodessa elävät köyhyysrajojen alapuolella tai ovat muuten vähävaraisia, joten ilmaiset tai alennetut opintomaksut ovat elintärkeitä toiminnalle. Meidän porukoilla ei ole varaa osallistua opiskeluun, jos joutuisivat maksamaan täyden markkinahinnan kokoontumisista. Kurssien hinnat eivät ole sisältöön nähden oikeasti kalliita, mutta köyhille pienetkin menot voivat olla este.
Sitten vielä pieni tai oikeastaan aika SUURI vinkki. Porin seudun kansalaisopiston Monituotteen mediaryhmä ja Osallisuus teatterin järjestää järjestyksessään 15. erityisryhmien elokuva- ja teatteriseminaarin 29.11.2022, jonne sopii ja pitää tulla joko paikan päälle opiston auditorioon tai katsoa esitys livenä YouTubesta. Täällä sitten kerromme lisää, mitä kaikkea opistotoiminnalla olemmekaan saaneet aikaa kolme vuosikymmenen aikana.
Ja huomenna sitten Merikarvian opistoryhmää tapaamaan ja tiistaina Poriin oppimaan ikää kaikkea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti