keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Satakunnan meikäläisten huhtikuun 2022 Taiteesta työtä -tilannekuva

Satakunnan meikäläisten Tiistaitiimi kokoontuu nyt kerran kuussa pohtimaan etänä maailman menoa. Pahimpina koronasulkuaikoina tiimi kokoontui kerran viikossa, mutta nyt kun taas pääsemme tapaamaan toisiamme paremmin, kerran kuussa kokoontuminen riittää. Toukokuussa olisi haaveena tavata ihan oikeasti Porissa, mutta katsotaan nyt kuinka käy.

Viimeinen tilannekuva Tiistaitiimissä ollaan tehty 15.2.2022 ja paljon on sen jälkeen tapahtunut.

Tiistaitiimi 5.4.2022

5.4. Tiistaitiimin tilannekuvaa ja päätöksiä tulevasta oli tekemässä Ari, Tiia, Marko Merikarvialta, Mari, Markus ja Henna Huittisista, Erik, Santeri ja Matti J. Porista sekä Timo, Veikko, Niina ja Elina Raumalta.

Sitten tilannekuvaa ollaan täydennetty ryhmissä Eurajoella, Raumalla, Huittisissa, Merikarvialla sekä Arin ja Tiian kokoamina nyt tässä kahden viikon viikkorapsojen tilalla.

Taiteesta työtä 2019-2023


Taiteesta työtä 5 -vuotissuunnitelman 4. vuosi sai Taikelta tukea sen mitä haettiin, joten hankkeen perustoiminta ovat nyt vuoden verran kunnossa osa-aikaohjauksen puitteissa. Ari työstää suunnitelman toteuttamista 20 tuntia viikossa Jaanan ja Tiian kanssa. Jaana on Me Itsen palkkalistoilla, Tiia SEKKin työharjoittelijana Porin perusturvan kautta sekä Tukiliiton tuntityöläisenä.

Taiteesta työtä työväki Tiia, Ari ja Jaana tekee hanketta Näkyvämmäksi

Maaliskuu meni verkostoa viritellessä ja neljän kuukauden telakalla olon jälkeen taas käynnistettiin purjehduskausi alusta. Huhtikuussa tavattiin kaikki keskeiset toimijat ja ryhmät. Kansalaisopistojen ryhmät toimivat kaikki, joten suunnittelulla ja tavoitteiden tarkistuksilla mentiin monella rintamalla. 

Nyt huhtikuussa kansalaisopistoryhmät jäävät kesälomille ja varsinaista hankekautta aloitellaan toukokuun kevätkyntöjä ajatellen. Toiminta hieman vähenee ja työtunnit samoin, mutta toukokuusta löytyy taas jotain, mikä tekee toimintaa Näkyvämmäksi. Yhtä apuraha hakemusta vielä odotellaan, jonka jälkeen tiedetään, millä voimalla päästään tämä vuosi eteenpäin. Ja samalla työstetään jo ensi vuotta, joka on viimeinen Taiteesta työtä 5 vuotissuunnitelma vuosi ja silloin täytyisi saada aikaan jo jotain konkreettisempaa.

Korona on haitannut kovin suunnitelman etenemistä, joissakin asioissa ollaan kovasti jälkijunassa, mutta lujana tavoitteena on se, että Yhdessä ME selvitään.

MEKA TV 30 vuotta

MEKA TV 30 vuotta juhlaviikkoa juhlittiin nollabudjetilla muun työn ohessa 7.-14.2.2022, mutta sen jälkeen ollaan vain suunniteltu jatkotoimenpiteitä toukotöitä odotellessa. Toukokuun puolessa välissä sitten ratkeaa, päästäänkö juhlavuotta juhlimaan jokaisessa Satakunnan kunnassa. Suurin osa varsinaisista yleisötapahtumista joka tapauksessa painottuu enimmäkseen loppuvuoteen. Seuraava iso juhlatapaaminen lienee Raumalla 19.8. Blue Sea Film Festivaaleilla.

KeViKe/MEKA TV 30 vuotis juhlavuotta juhlitaan koko vuoden ajan työn ohessa


Osallisuus teatteri

Uutta näytelmää suunnitellaan ja muistellaan toimintaa, Tekeillä Yhdessä ME selvitään - dokumenttinäytelmä.

Kansalaisopiston kausi päättyy huhtikuun lopussa, jonka jälkeen alkaa kesätoiminta.

Olemme suunnittelemassa päiväleirejä kesä-elokuulle. Kesäkuun musiikkivideo toteutetaan koko teatterin voimin.

26.4. Monituotteessa Osallisuus teatterin esitys työkeskuksen väelle

3.5. olemme menossa tutustumaan Satasirkuksen tiloihin, jossa pidämme pelleilypäivän ja pohdimme siinä ohessa vakavia.

27.9. alkaa Porin kansalaisopiston syyskausi.

22.10. minimusikaali asenteista Me Itse päivillä.

29.11. valtakunnallinen elokuva- ja teatteriseminaari Yhdessä ME selvitään ja Porin Myötätuulen viesti sekä teatterin näytelmän ensi-ilta.

Osallisuus teatteri näytelmän työnimi on Yhdessä ME selvitään

HPNN

Osallisuus teatterin musiikkiryhmä tekee kuukausivideoita, musiikivideon jokaisesta kuukaudesta. 

Viimeisin on Maaliskuun lopulta ja huhtikuun video on työn alla. 

HPNN keikalle 25.4. Merikarvialle. Kesäkuun videon tekee Osallisuus teatteri ja heinäkuun video kuvataan kesäkuussa, kun heinäkuussa lomaillaan.

Kesäkaudella tehdään keikkoja asuntoihin.

Eurajoen meikäläiset

Eurajoen KeViKe/MEKA TV toimintaa on ollut 28 vuotta sekä elokuvaryhmä on toiminut myös Me Itse ryhmänä 2014 lähtien.


Eurajoen meikäläisten toiminta on kärsinyt koronakaudesta eniten ja tavoitteena on käynnistää toimintaa uudelleen. Eurajoen toimarin elokuvaryhmä käynnistyi minimi osallistujamäärällä ja kurssilla on mukana myös vertaisohjaajina Jaana ja Veikko Rantanen Raumalta.


Eurajoella elokuvatoimintaa ollaan pystytty kehittämään myös Tähtitaivaan elokuvaryhmän kanssa, mutta vain oman asuntolan sisällä järjestetyllä elokuvakurssilla.

Uudelleen käynnistykseen on saatu Tukiliitolta tukea ja kesällä on tavoitteena järjestää kaksi koulutuspäivää sekä mahdollisesti muuta elokuvatoimintaa.


Eurajoen meikäläiset plus mukana Jaana ja Veikko

Harjavallan ja Kiukaisten meikäläiset

Harjavallan Me Itse toiminta jouduttiin siirtämään koronan vuoksi evakkoon Kiukaisiin ja toiminta jatkuu nyt siellä 4*2 tuntia kevätkaudella ja 4*2 tuntia syyskaudella Sataopiston kurssina. Kesällä tavoitteena on järjestää elokuvapaja ja tehdä elokuva BSFF festivaaleille elokuussa.


Kiukaisten Jokimutkassa Harjavallan Huimaveikot


Huittisten meikäläiset

Huittisten Me Itse hulivilit toimivat 4*4 tuntia kevätkaidella ja 4*4 tuntia syyskaudella Sataopiston mediakurssin suojilla. Kesällä järjestetään 2 ilmaisutaidon pajapäivää Osallisuus teatterin kanssa. Elokuvaa tehdään BSFF ensi-iltaan. Joulukuun 3 päivä viedään Myötätuulen viesti Huittisten päättäjille sekä järjestetään tapahtuma päivä kansainvälisen vammaisten päivän merkeissä.


Huittisten Hulivilien miehet esittävät miehekästä voimistelua Hulivilien naisille


Kankaanpään meikäläiset

Kankaanpään Me Itse Pörriäiset toimivat kerran kuussa Wirtaamo toimintakeskukse sekä Pohjois-Satakunnan Kehitysvammaisten Tuen kanssa yhdeistyössä. Ari ja Jaana käyvät ajoittain kokouksissa ja toukokuussa järjestetään Ilmaisutaidon pajapäivät Osallisuus teatterin kanssa.

Merikarvian meikäläiset

Merikarvian kansalaisopiston alkoi 14.2. Ollaan kerätty Merikarvian video-media piirin historiaa. Kansalaisopiston kevätkausi päättyy 25.4., jolloin Jaana ja HPNN ovat keikailla Wassalla. Toukokuussa tavataan saunaillan merkeissä.


Elokuussa on suunnitteilla elokuvaleiri, jossa viimeistellään kolme elokuvaa, jotka ovat ensi illassa bluukkareilla 19.8.2022.

Merikarvian meikäläiset


Porin meikäläiset

Porin meikäläiset toimii lähinnä Osallisuus teatterin kautta sekä keväällä 20 tuntia ja syksyllä 40 tuntia Porin seudun kansalaisopiston kurssina. Kokouksia pidetään harvaksellaan, mutta kartalla pysytään Tiistaitiimin sekä muiden Satakunnan meikäläisten toimintojen mukana.

Rauman meikäläiset

Rauman elokuvaryhmä on toiminut Raumalla 27 vuotta, mutta välillä on ollut pitkiäkin taukoja toiminnasta tuen puuttumisen vuoksi. 2017 lähtien Rauman elokuvatoimintaa on elvytetty Me Itse toiminnan puitteissa. 

Rauman meikäläisten toiminta on myös kärsinyt korona-ajasta eikä isoja tapaamisia ole ollut kahteen vuoteen. Rauman elokuvaryhmä on tehnyt muistitieto elokuvaprojekteja Syväraumasta, Vanhasta Raumasta sekä Rauman saaristösta. 

Toimintaa pyritään elvyttämään tänä vuonna Myötätuulen viestin yhteydessä sekä BSFF festivaaleilla, jossa juhlitaan MEKA TV 30 vuotis juhlaa.

Muut mediaryhmä ja -kurssit

- Tekunkorven elokuva- ja muistelupiiri - Otsolan kansalaisopistokurssi jatkuu 12.5. saakka ja sitten syksyllä.

- Mistelin taidetestaamo - kesälomilla

- Tähtitaivaan elokuvapiiri - kesälomilla, jatkuu syksyllä

- Ojantien TikTok kurssi - kesälomilla, jatkuu syksyllä. Ojantien tiktok ovat  saavuttaneet suuria katsojamääriä. Kurssilla käytiin läpi tiktok perusteet ja tehtiiin omia TikTok videoita.


Näkyvämmäksi hanke

Näkyvämmäksi koulutus tehdään yhdessä Satakunnan Me Itse ja MEKA TV kokemuskouluttajien kanssa.

Koulutusta on mahdollisuus hakea ryhmälle Pirkanmaalle, Pohjanmaalle ja Varsinais Suomeen.

Satakunnassa on 30 vuotta tuotu erityisryhmien asioita näkyvämmäksi elokuvan, teatterin ja esittävän taiteen keinoin. Siellä on vaikutettu monellakin eri tapaa päättäjien sekä muiden ihmisten asenteisiin.

Näitä toimintamalleja koulutamme nyt myös näkyvämmäksi. Koulutus tapahtuu etänä ja paikan päällä. Koulutus alkaa toukokuussa ja voi tapahtua keskiviikko päivisin tai iltaisin.


Myötätuulen viesti 30 vuotta

Myötätuulen viesti täyttää 30 vuotta ja tänä vuonna on tavoitteena viedä viesti vielä kerran. Viestin viemiseen on tukea saatu, mutta työaikaa ei vielä, yhtä apuraha päätöstä odoteellan vielä, jotta tiedetään millä voimalla viesti voidaan viedä.

Alustavasti sovittu viestipäiviä

19.8. Rauma ja Blue Sea Film Festival

27.8. Merikarvia ja yrittäjäpäivät

29.11. Pori ja Yhdessä ME selvitään -valtakunnallinen erityisryhmien elokuva- ja teatteriseminaari

2.12. Eurajoki 3.12. Huittinen ja kansanvälisen vammaisten päivän tapahtuma.

Me Itse toiminta

Me Itse paikallisryhmiä on 7 paikkakunnalla ja sekä alueellinen Satakunnan meikäläiset, jonka toiminta-alueeseen kuuluu koko maakunta. Me Itse Satakunnan puheenjohtaja kuuluvat myös Taiteesta työtä -ohjausryhmään.

Me Itse ry:n teemana on “Asenteet vammaisia kohtaan” ja painopistealueena on Länsi-Suomi. Satakuntalaiset ovat mukana suunnittelmassa 22.10.2022 Me Itse päiviä, jonne mm. Osallisuus teatteri tuo minimusikaalin sekä MEKA TV tuottaa päivillä esitettäviä elokuvia.


9.5. Satakunnan Me Itse ryhmien puheenjohtajat sekä Taiteesta työtä -ohjausryhmä kokoontuu Porissa.

Vantaan elokuvaprojekti

- Danielan ja Samun -elokuvaprojektia kuvataan 19.-20.4.2022 Vantaalla suunnitelmia mukaisesti.

Tiian luontopolku -projekti

4 reissua odottaa kevättä ja kesää

Uudenkoiviston muistitietoprojekti

Uudenkoiviston muistelupiiri kysyi yhteistyömahdollisuuksia ja yhdessä muistelupiirin kanssa on sovittu yhdestä kuvauspäivästä syyspuolella sekä jonkinlaisesta yhteisprojektista SEKKin ja Uudenkoiviston koulun kanssa. Hanke olisi osa Taiteesta työtä muistitietoelokuvia tänä vuonna.


Tällaista tilannekuvaa tällä kertaa huhtikuun 2022 alussa. Seuraava tilannekuva toukokuun puolessa välissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti