maanantai 25. helmikuuta 2019

Merikarvian TAITEESTA TYÖTÄ päivä 25.2.2019

Satakunnan Kansassa oli hieno kokoaukeaman juttu 23.2.2019 "Erityistaide ei ole pelkkää puuhastelua". 
Katsotaanpas nyt, millainen normityöpäivä Merikarvian meikäläisillä on 25.2.2019.

Merikarvian mediapiiri kokoontuu joka toinen viikko Merikarvian kansalaisopiston piirinä 6 kertaa kevätkaudella ja toiset 6 kertaan syyskaudella. Kesätoimintaan on haettava rahoituksia erikseen, joten jatkuvaa apuraharumbaa pyöritetään myös Merikarvialla. Merikarvian porukka onkin viime vuosina saanut mukavasti tukea tekemiseen ja tehnyt useita kyläelokuvia Pohjois-Satakunnassa.

Ohjaajan työpäivä alkaa Porista työhuoneen uumenissa kello 6:14, jossa valmistellaan ensi tätä viikkoa ja tätä päivää. Satakunnan meikäläisten yhteinen koulutus- ja tuotantolaitteisto kulkee aina ohjaajan mukana, joten melkoista jokapäiväistä roudaamista on ohjaajan arki. Maanantain rutiinien ja päivän valmisteluiden sekä koulutus- että tuotantolaitteiston pakkaamisen jälkeen huristellaan Merikarvialle, jossa oltiin hieman myöhässä 9:05. 

Ensin tehtiin päivän työlista. Sitten pidettiin Merikarvian Me Itse kokous, jossa tarkistettiin tulevien töiden suunta. 

Päivän kokouksen puheenjohtajana toimi Satu.


Suunnittelua haittasi vähän se, että vaikka nyt on työaikaa osa-aikaisesti maaliskuun 2020 loppuun, toiminta- ja kulkurahasta on puutetta. Samaan aikaan kun TAITEESTA TYÖTÄ hankkeen kanssa pitäisi painaa kaasua, niin pitää toisella jalalla painaa jarrua kulkurahojen vielä puuttuessa.

Toimintasuunnitelmissa on tehdä yksi kyläelokuva, yksi jonkun merikarvialaisen yhdistyksen esittelyvideo sekä Myötätuulen viestin viemisen yhteydessä tehtävä elokuva. Yhdessä haaveillaan myös työleiristä ja parista ylimääräiset elokuvapaja päivästä kesäkaudelle.

Kokouksen ja tuotantosuunnitelun jälkeen sitten alettiin höpinöistä toimeksi. Maria otti valokuvia, Marko teki blogia, Satu ja Soile tekivät musiikkia tuleviin videoihin, Päivi toimi yleishöylänä ja Ari sekä Juhani katsoi kotisivut ajan tasalle.


Sitten muutettiin tämän blogin nimeä ajan tasalle. Tämä blogisivu on toiminut Satakunnan meikäläisten projektisivuna 2014-2018 viisivuotiskautena ja nyt nyt kun uusi viisivuotiskausi on saatu käyntiin, niin piti sitten nimeäkin vaihtaa. Viisi vuotta ollaan siis menty jälkijunassa osallisuuden jäljillä yhdenvertaisina yhdessä osallisuuden ytimeen. Nyt sitten käydään kovaa vääntöä siitä, että tämänkaltaisesta toiminnasta tulisi oikeaa työtä seuraavan viiden vuoden aikana sekä osallistujille että ohjaajille.


Merikarvian mediaryhmä on toiminut Merikarvian kansalaisopiston piirinä tänä vuonna 25 vuotta ja yhdeksi tehtäväksi on otettu oman historiikin tekeminen. Vanhoja dokumentteja metsästetään arkistojen kätköistä, skannataan kuvia ja lehtileikkeitä. Merikarvian porukan arkistokätköihin kätkeytyy melkoinen määrä kotiseututietoa Merikarviasta 1994 lähtien, jota nyt koitetaan pelastaa tuleville sukupolville.


Ehdittiin me ruokatuntikin pitää, niin kiirusta ei ole koskaan, etteikö syömään ehtisi.


Iltapäivällä otettiin kaikista työkeskuksen työntekijöistä ja ohjaajista uudet kuvat. Asialla oli hovikuvaajamme Soile, jonka kuvia aina välillä muun muassa Merikarvian lehtikin julkaisee.


Maria alkoi tekemään animaatiohahmoja, kun päivän tarvittavat valokuvat oli otettu.Marko teki musiikkia ja Satu toimi vertaisohjaajana Markolle, kun Marko tarvitsi vähän apua.Markon päivän blogin muuten voit lukea täältä.

Hommia pusketaan 5 tehokasta työtuntia miinus ruokatauko. Ohjaaja lähtee kotimatkalle noin kello 14:07 purkamaan kamoja ja valmistelemaan seuraavaa työpäivää.

Tällaisista hommista nämä päivät on tehty, tuotantosuunnittelusta, kokoustamisista, valokuvaamisesta, kirjoittamisesta, kotisivujen päivittämisesta, historiikin keräämisestä, musiikin tekemisestä, animaation valmistamisesta, laitehuollosta, pakkaamisesta, matkustamisesta ja purkamisesta ja taas pakkaamisesta, matkustamisesta ja purkamisesta. 

Sen verran meitä kyllä laiskotti, ettei tehty yhtä videopätkää, mitä piti. Kaksi keskeneräistä lyhytelokuvaakin olisi vielä editoimatta, mutta ei sitä nyt ihan kaikkea aina kerkiä näin lyhyessa työajassa. Ensi kerralla sitten.

Kahden viikon päästä taas jatketaan Merikarvialla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti