lauantai 9. syyskuuta 2023

Eurajoen meikäläisten muistiinpanoja syyskauden 2023 avaustapaamisessa

Heippa Eurajoelta.

Meillä Eurajoen meikäläisillä alkaa tänään syyskausi 2023 ja kirjataan tänne vähän mitä täällä tapahtuu. Kirjaamme tänne tänään asioita sitä mukaan kuin muilta kiireiltämme ehdimme.

Meidän jengi

Kesän jälkeen taas pitää muistella keitä me oikein ollaan, missä ja mitä me oikein tehdään.

Peruskysymysten äärellä

Meillä alkoi tänään siis Otsolan kansalaisopiston elokuvan intensiivikurssi erityisryhmille. Kurssilla opiskellaan erilaisia sosiaalisia mediataitoja, vaikuttamisen menetelmiä sekä tutustutaan elokuvan mahdollisuuksiin tuoda vammaisten oma ääni paremmin esille ja edistää vammaisyhteisöiden kulttuuritoiminnan saavutettavuutta.

Kokoontumiset lauantaisin
9.9. - 30.9. - 21.10. - 18.11.2023
kello 10:00-13:00
4 oppituntia kerrallaan 

Meillä on kohtuullisen pitkä 29 vuoden toimintahistoria takana ja nyt koitetaan työstää ensi vuoden 30 vuotisjuhlavuotta monin käsin monijalkaisena kokemustoimijana.


Kohtuullisen pitkä toimintahistoria

Ari päivä alkoi 7:59 kotitoimistosta, jonka kaaoksesta piti löytää kaikki tarvittavat kurssikamat. Sitten haettiin 8:50 Jaana Ulvilasta ja Eeva sekä Teuvo Eurajoelta Tähtitaivaalta. Kokoontuminen tänään 10:00 alkaen Janin ja Piian uudessa kämpässä, joka on tosi hieno.

Sitten oltiin supertehokkaita, suunnittelun ohessa juotiin kahvit ja syötiin lounas ensimmäisen oppitunnin aikana. Sitten jatkettiin hihojen heiluttamista hommien kanssa, kun saatiin nuo tärkeimmät asiat hoidettua. 

Tehtyjä hommia

  • Aamukahvit juotu
  • Päivän ja vähän syksynkin suunnitelmia tehty
  • Lounas syöty
  • Kurssisivuja päivitetty ajan tasalle
  • Kotisivut päivitetty
  • Eurajoen Me Itse paikallisryhmän kokous pidetty
  • Keskusteltu päivänpolttavista asioista ilman pienintäkään hiljaista hetkeä
  • Syksyn ruokalista - ensi kerralla yllätys, JAnin ja Piian tupaantulijais tarjoilu, Jaana ja Ari suunnittelee - 3. kerta 
  • 6.4.2024 on sitten Impolan viimeinen työpäivä Eurajoen kunnantalon valtuustosalissa, mikäli saadaan vielä ensi vuoden alussa äijälle ensin jostain töitä
  • Päiväkahvit vielä päivän päätteeksi

Me Itse Eurajoen kokous 9.9.2023

  1. Kokouksen avaus. Puheenjohtajana Janne ja Ari toimii sihteerinä. Paikalla Jani, Piia, Toni, Minna, Mika, Eeva ja Teuvo sekä vierailevana tähtenä Jaana.
  2. Edellinen pöytäkirja - löydetty ja luettu, asiat toteutuneet. Talous 25% heikompi kuin viime vuonna, mutta selvitään jotenkin tämä vuosi. Tänä vuonna rahaa on vähän, mutta saadaan kurssimaksut ja ruuat kuitattua. Ensi vuoden taloudesta ei vielä tiedetä hönkäsen pöläystä.
  3. Kuulumiset - Paikalliset, markkinat meni hyvin, Hyvinvointialueen väännöt aiheuttavat vähän kaikkea harmia, epävarmuutta, turvattomuutta ja kiukkuakin. Alueellisesti kaikki ryhmät käynnistyvät syksyllä, ensi vuodesta ei vielä tiedetä mitään. Valtakunnallisesti Me Itse toiminnan jatkuminen aiheuttaa suurta huolta. Muun muassa Jaanan ja kaikkien muidenkin meikäläisten palkkatyöt on lopetettu. Uhkaukset vammaispalvelulain siirtämisestö ovat aivan perseestä, kun tähän ollaan valmistauduttu vuosi ja taas siirtyy.
  4. Tulevat. Syksy mennään melkein suunnitelmien mukaisesti, 10000,- musta aukko rahoituksessa hidastaa kyllä toimintaa ja aiheuttaa vain epävarmuutta toiminnan jatkumisen kanssa ensi vuodeksi. Eurajoen 2 kurssia pystytään vetämään suunnitelmien mukaisesti. Valmistelun alla on ensi vuoden Eurajoen toiminnan 30 vuotis juhlavuoden valmistelut, mikäli toimintaa vielä on. Syksyllä tehdään kaikkien ryhmien kanssa Taiken tukeman Taiteesta työtä -5 vuotissuunnitelman raporttia ja pyritään saamaan sitä mahdollisimman kuuluvaksi hyvinvointialueiden päättäjille, Taikelle ja opetusministeriöön. Ensi vuonna on tavoitteena osallistua myös Sivistyksen teemavuoteen äänekkäästi, jotta meiltä ei vielä kaikkia osallisuutta leikkausten myötä kokonaan pois.
  5. Muuta esille tulevaa. Pitäisi tehdä mielipidekirjoitus hyvinvointialueen hallinnon pyrkimyksestä viedä meiltä tuhkatkin pesästä. 
    - Satakunnan kalustotilanne on aika kehno, meikäläisten ammattilaistason kamera vetelee viimeisiään, ei varaa korjauttaa eikä hankkia uutta. Kalusto on muutenkin kaikki jo 2017 hankittua poistokalustoa, joilla on tehty 340 yhteisöelokuvaa ja jos ei kalustoa saada päivitettyä, homma on sitten siinä.
  6. Seuraava kokous 21.10. Piia toimii puheenjohtajana.

Mitäs muuta?

Uuden oman yhdistyksen asioita käänneltiin ja väänneltiin joka suuntaan ja vielä ylösalaisinkin. Nimeäkin pohdittiin. Me Itse kuvioita ei jätetä, mutta elokuva-, media- ja erityistaidetoiminnan jatkuminen Satakunnassa on vielä suurtakin suurempi kysymysmerkki, jos OrPu hallitukse leikkauksien vuoksi joudutaan koko MEKA TV toimintaverkosto ajamaan alas.

30.9. sitten jatketaan tässä tupaantulijaisten merkeissä muun työn ohessa. Näin siis tänään kirjattuna kurssipäivän päättyessä kello 13:00.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti