perjantai 5. huhtikuuta 2024

Mietteitä autismitietoisuuden viikolla

Nyt 2.-7.4.2024 vietetään autismitietoisuuden viikkoa. Viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismikirjosta. 

Tänä vuonna kampanjaviikkoa vietetään teemalla Aika toimia! Monesti autismikirjon ihmisten tapaa kommunikoida ei haluta ymmärtää eikä heidän tuen tarpeisiinsa vastata. Tämä johtaa kokemukseen syrjään jäämisestä. Syrjintää voi olla rakenteissa, ajatusmalleissa, kohtelussa. Sitä voidaan ylläpitää tietoisesti tai huomaamatta. Kun ongelmaan havahtuu, siihen voi puuttua haastamalla vanhoja toiminta- ja ajatusmalleja. On aika kaataa yhdessä näkymättömät seinät. #AikaToimia!

Lisää tietoa täältä


Suuri osa MEKA TV erityisryhmistä, Satakunnan meikäläisistä sekä HYVÄ ELÄMÄ -hankkeen osallisista kuuluu autismikirjoon. Erityistaidetoiminnassa erilainen ajattelutapa ja suhtautuminen ympäristöömme on enemmänkin rikkaus kuin mikään rajoite. Ajattelemme myös, että nämä erilaisuuden rikkaudet kuuluvat meille kaikille ja rajoittaminen köyhdyttää meidän kaikkien elämää kaikkialla maailmassa.


Tässä Tiian kirjoitus viikon teemasta


Minun mielestä oikeasti pitäisi puhua autismin kirjon tiedon viikosta. Autismin oireet ovat yksilölliset eri henkilöillä, siis ne ovat esillä eri voimakkuudella.


Tämä viikko siitä hyvä, että tämän tarkoitus lisätä tietoa autismista ja autismin kirjosta. Tämä on tärkeää siksi osaisimme tehdä yhteiskunnasta sellaisen paikan, jossa myös autismikirjon henkilöt tuntevat olevansa osa ja toimimaan yhteiskunnassa. Ja he saisivat tarvitsemansa tuen ja avun.


Yksi juttu on uudistuva vammaispalvelulaki, jossa tärkeää olisi säilyttää sosiaalinen toimintarajoite. Tämä antaa myös niille autisteille, joilla ei kehitysvammaa, mahdollisuuden vammaispalveluihin.


On tärkeää lisätä myös koulujen tietoa autismin kirjosta, jotta oppimisympäristöstä osattaisiin tehdä myös autismikirjon oppilaille, jotta ne olisivat hyviä. Ja myös kouluihin saataisiin heille tarvittava tuki ja apu.


Autismikirjon diagnoosin kuuluu Asperger. Tästä nimestä ollaan luopumassa uuden autismin kirjon diagnoosina. Nyt uutena juttuna  autismin alapiirteenä PDA - Pathological Demand Avoidance piirteitä. Suomennettuna tämä on Äärimmäinen vaatimusten vältelty. Tämä ei ole vielä oma diagnoosi. Tästäkin näkee, että kaikki autistit oireilee eri voimakkuudella. Sosiaalisten tilanneiden vaikeus on kaikille autisteille yhteistä.


Tiia Takala


Lisätietoja autismitietoisuudesta Autismiliitolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti